Με Χιούμορ δυνατοί

Αυτές τις μέρες περνάμε όλοι πολύ δύσκολα, με την απομόνωση και την αγωνία για το τί μελει γενέσθαι σχετικα με τον κοροναϊό. Η ζωή μας αλλάζει και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και την αβεβαιότητά της. Βιώνουμε διάφορα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτήν την . Άγχος, θλίψη, θυμό, αγωνία, …Λαμβάνουμε ή και δημιουργούμε μηνυματάκια ή βιντεάκια σχετικά με την κατάσταση. Συνήθως γελάμε και κάνουμε λίγο πιο ανάλαφρο το βάρος της δυσκολίας. Βάζουμε λοιπόν το χιούμορ στη ζωή μας.

Τι είναι το χιούμορ. “Το χιούμορ είναι ένα μέσο αποφόρτρισης,ανακούφισης και απελευθέρωσης τους ανθρώπου από την ένταση και το άγχος”. (freud) “Είναι πνευματώδης αστεϊσμός που εκδηλώνεται με άκακη ειρωνία και προκαλεί διασκέδαση και ευχαρίστηση, “(Βικιπαίδεια Λεξικολογίες).

Μπορεί κάποιες φορές να νιώθουμε ενοχές διότι με το γέλιο θεωρούμε ότι αψηφούμε την σοβαρότητα της κατάστασης. Στην πραγματικότητα όμως το χιούμορ είναι βοηθητικό γιατί ωφελεί την κοινωνική διάσταση της υγείας, βοηθάει στο μοίρασμα της αγωνίας, γίνεται αφορμή να αντιληφθούμε πτυχές του εαυτού μας, να αξιολογήσουμε διαφορετικά την έννοια ” πολύτιμο”, να έρθουμε αντιμέτωποι με τους φόβους μας, να μάθουμε και να συνειδητοποιήσουμε την ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Μελέτες του Πανεπιστημίου του Τέξας αναφέρουν ότι αυξάνει και την αντοχή στον πόνο, ενισχύει το ανοσοποιητικό και γενικά παρέχει ιατρικά ωφέλη.

Ψυχική και σωματική υγεία λοιπόν. Όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης “τό ακρότατον, πάντων των αγαθών”, το πιο μεγάλο αγαθό που επιδιώκουν με τις πράξεις τους οι άνθρωποι είναι η ευτυχία και η ευδαιμονία.