10 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER

10 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

1.    Απώλεια μνήμης που επηρεάζει και διαταράσσει την καθημερινή ζωή

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου του Alzheimer είναι η απώλεια μνήμης, ιδιαίτερα ξεχνάει πληροφορίες που έμαθε πρόσφατα,  ζητώντας τις ίδιες πληροφορίες ξανά και ξανά.  Ολοένα και περισσότερο χρειάζεται να βασίζεται σε βοηθήματα μνήμης (π.χ. , σημειώσεις υπενθύμισης ή ηλεκτρονικές συσκευές ), ή τα μέλη της οικογένειας για πράγματα που μπορούσε να χειριστούν από μόνοι τους .

Τι είναι φυσιολογική αλλαγή με την ηλικία;

Μερικές φορές ξεχνάμε τα ονόματα ή ραντεβού , αλλά τα θυμόμαστε αργότερα .

2.       Δυσκολία ή αδυναμία στο σχεδιασμό ή την επίλυση προβλημάτων

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αλλαγές στην ικανότητά τους να αναπτύξουν και να ακολουθήσουν ένα σχέδιο ή έργο. Μπορεί να έχουν πρόβλημα με μια γνωστή συνταγή ή την παρακολούθηση των μηνιαίων λογαριασμών . Μπορούν να έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση και να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να κάνουν τα πράγματα από ό, τι έκαναν πριν.

Τι είναι φυσιολογική αλλαγή με την ηλικία;

Κάνοντας περιστασιακά λάθη παρακολουθώντας τους λογαριασμούς του σπιτιού.

3.       Δυσκολία στην ολοκλήρωση συνηθισμένων καθηκόντων στο σπίτι , στην εργασία ή στον ελεύθερο χρόνο

 Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ συχνά δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν καθημερινές εργασίες . Μερικές φορές , οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πρόβλημα οδηγώντας σε μια γνώριμη διαδρομή , στη διαχείριση ενός προϋπολογισμού στο χώρο εργασίας ή να θυμηθούν τους κανόνες ενός αγαπημένου παιχνιδιού .

 Τι είναι φυσιολογική αλλαγή με την ηλικία;

Μερικές φορές χρειάζονται βοήθεια για να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις σε ένα φούρνο μικροκυμάτων ή να καταγράψουν  μια τηλεοπτική εκπομπή .

4.       Σύγχυση (Μπέρδεμα) με το χρόνο ή τον τόπο

Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να χάσουν τις ημερομηνίες , τις εποχές και το πέρασμα του χρόνου. Μερικές φορές μπορεί να ξεχάσουν πού είναι ή πώς έφτασαν εκεί .

 Τι είναι φυσιολογική αλλαγή με την ηλικία;

Να μπερδέψει την ημέρα της εβδομάδας , αλλά υπολογίζει σωστά αργότερα .

5.       Προβλήματα στην κατανόηση οπτικών εικόνων και τις σχέσεις του χώρου

 Για μερικούς ανθρώπους , τα προβλήματα όρασης μπορεί να είναι ένα σημάδι της νόσου του Alzheimer! Μπορεί να έχουν δυσκολία στην ανάγνωση , αδυναμία  να κρίνουντην απόσταση και να καθορίσουν το χρώμα, την έντασή του  ή την αντίθεση , αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την οδήγηση .

 Τι είναι φυσιολογική αλλαγή με την ηλικία;

Αλλαγές της όρασης που σχετίζονται με καταρράκτη .

6.       Προβλήματα με τη χρήση των λέξεων στην ομιλία ή το γράψιμο

 Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να έχουν πρόβλημα στην παρακολούθηση ή συμμετοχή σε μια συνομιλία. Μπορούν να σταματήσουν στη μέση μιας συζήτησης και δεν έχουν καμία ιδέα για το πώς να συνεχίσουν ή μπορούν να επαναλάβουν ξανά και ξανά τα ίδια . Μπορούν να αγωνίζονται με το λεξιλόγιο, έχοντας προβλήματα να βρουν τη σωστή λέξη ή να ονοματίσουν τα πράγματα με λάθος όνομα, ή να προσπαθούν να περιγράψουν κάποιο αντικείμενο που δεν βρίσκουν τον ορισμό του ( π.χ. , ονομάζοντας  ένα ” μολύβι ” ένα “στυλό που σβήνει»).

Τι είναι φυσιολογική αλλαγή με την ηλικία;

Μερικές φορές δυσκολία στο να βρει  τη σωστή λέξη .

7.       Παραπετά πράγματα και αδυνατεί να τα ξαναβρεί

Ένα άτομο με νόσο Alzheimer μπορεί να βάλει τα πράγματα σε ασυνήθιστα μέρη . Μπορεί να χάσει τα πράγματα και να μην είναι σε θέση να πάει πίσω βήμα – βήμα για να θυμηθεί που τα έβαλε . Μερικές φορές , μπορεί να κατηγορεί τους άλλους για κλοπή, των πραγμάτων που το ίδιο το άτομο παραπέταξε . Αυτό μπορεί να συμβεί πιο συχνά με την πρόοδο της νόσου .

Τι είναι φυσιολογική αλλαγή με την ηλικία;

Παραπετώντας πράγματα που καιπου και να ακολουθείς τα βήματα για να ταβρείς.

8.       Μειωμένη ή κακή κρίση

Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να έχουν δυσκολίες στην κρίση τους ή τη λήψη αποφάσεων . Για παράδειγμα , μπορούν να έχουν φτωχή κρίση όταν ασχολούνται με τα χρήματα , δίνοντας μεγάλα ποσά σε άχρηστες και άσκοπες αγορές. Μπορούν να δίνουν μικρότερη προσοχή για την περιποίηση τους ή την καθαριότητα. Θεωρώντας ότι όλα είναι τακτοποιημένα .

Τι είναι φυσιολογική αλλαγή με την ηλικία;

Παίρνοντας μια κακή απόφαση κάποια στιγμή .

9.       Απόσυρση από την εργασία ή τις κοινωνικές δραστηριότητες

Ένα άτομο με νόσο Alzheimer μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται από χόμπι , κοινωνικές δραστηριότητες , η τη συμμετοχή σε εργασίες ή αθλητικές δραστηριότητες. Μπορεί να έχει πρόβλημα να συμβαδίσει με μια αγαπημένη αθλητική ομάδα ή να θυμάται πώς να ολοκληρώσει ένα αγαπημένο χόμπι . Μπορεί επίσης να αποφύγει την κοινωνικότητα , λόγω των αλλαγών που έχουν βιώσει, νιώθει ότι έχει αλλάξει .

 Τι είναι φυσιολογική αλλαγή με την ηλικία;

Μερικές φορές αισθάνεται κουρασμένος από την εργασία , την οικογένεια και κοινωνικές υποχρεώσεις .

10.   Αλλαγές στη διάθεση και προσωπικότητα

Η διάθεση και η προσωπικότητα των ατόμων με νόσο Alzheimer μπορεί να αλλάξει . Μπορούν να νιώσουν σύγχυση , καχυποψία , κατάθλιψη , φόβο ή άγχος. Μπορούν εύκολα να αναστατωθούν και να γίνουν ανήσυχοι ή διεγερτικοί στο σπίτι , στη δουλειά , με φίλους ή σε μέρη όπου βρίσκονται έξω από τη ζώνη άνεσής τους (όπου νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια).

 Τι είναι φυσιολογική αλλαγή με την ηλικία;

Ανάπτυξη πολύ συγκεκριμένων τρόπων να κάνει πράγματα και να γίνει οξύθυμος όταν μια ρουτίνα διαταράσσεται.