Με Χιούμορ δυνατοί

Αυτές τις μέρες περνάμε όλοι πολύ δύσκολα, με την απομόνωση και την αγωνία για το τί μελει γενέσθαι σχετικα με τον κοροναϊό. Η ζωή μας αλλάζει και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και την αβεβαιότητά της. Βιώνουμε διάφορα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτήν την . Άγχος, θλίψη, θυμό, αγωνία, …Λαμβάνουμε ή και δημιουργούμε μηνυματάκια ή βιντεάκια σχετικά με την κατάσταση. Συνήθως γελάμε και κάνουμε λίγο πιο ανάλαφρο το βάρος της δυσκολίας. Βάζουμε λοιπόν το χιούμορ στη ζωή μας.

Τι είναι το χιούμορ. “Το χιούμορ είναι ένα μέσο αποφόρτρισης,ανακούφισης και απελευθέρωσης τους ανθρώπου από την ένταση και το άγχος”. (freud) “Είναι πνευματώδης αστεϊσμός που εκδηλώνεται με άκακη ειρωνία και προκαλεί διασκέδαση και ευχαρίστηση, “(Βικιπαίδεια Λεξικολογίες).

Μπορεί κάποιες φορές να νιώθουμε ενοχές διότι με το γέλιο θεωρούμε ότι αψηφούμε την σοβαρότητα της κατάστασης. Στην πραγματικότητα όμως το χιούμορ είναι βοηθητικό γιατί ωφελεί την κοινωνική διάσταση της υγείας, βοηθάει στο μοίρασμα της αγωνίας, γίνεται αφορμή να αντιληφθούμε πτυχές του εαυτού μας, να αξιολογήσουμε διαφορετικά την έννοια ” πολύτιμο”, να έρθουμε αντιμέτωποι με τους φόβους μας, να μάθουμε και να συνειδητοποιήσουμε την ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Μελέτες του Πανεπιστημίου του Τέξας αναφέρουν ότι αυξάνει και την αντοχή στον πόνο, ενισχύει το ανοσοποιητικό και γενικά παρέχει ιατρικά ωφέλη.

Ψυχική και σωματική υγεία λοιπόν. Όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης “τό ακρότατον, πάντων των αγαθών”, το πιο μεγάλο αγαθό που επιδιώκουν με τις πράξεις τους οι άνθρωποι είναι η ευτυχία και η ευδαιμονία.

ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

κατάλογοςΤα νέα για την πανδημία του κοροναϊού γίνονται πιο τρομακτικά και οι κυβερνήσεις ολοένα εκδίδουν οδηγίες κλεισίματος επιχειρήσεων ή εργασίας από το σπίτι.  Η ζωή μας αλλάζει και βρισκόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, πολλές φορές σε “αναμέτρηση” με τον εαυτό μας.
Πολλοί από εμάς νιώθουν αγωνία και αρνητικά συναισθήματα,
Άγχος ερχόμενοι αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη κατάσταση και την αβεβαιότητα της,
Θλίψη που σχετίζεται με την απώλεια της καθημερινότητας με την ρουτίνα της και των πηγών νοήματος και χαράς μας.
Θυμός σε οτιδήποτε οδηγεί σε αυτήν την κατάσταση. Οτιδήποτε αλλάζει την καθημερινότητα δημιουργεί μια ανησυχία, μια αγωνία, πόσο μάλλον κάτι τόσο πρωτόγνωρο όπως η απομόνωση, η τηλεεργασία και η ταυτόχρονη φροντίδα παιδιών που η ενέργειά τους πρέπει να εκτονωθεί στο σπίτι, η έννοια για τους ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο.
Είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε και να ανησυχούμε για την ανάκαμψη της ζωής όπως την ξέρουμε. “Οι άνθρωποι βρίσκουν άνεση και ασφάλεια στην προβλεψιμότητα των καθημερινών συνηθειών”, δήλωσε ο John Forsyth, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Albany στη Νέα Υόρκη.
Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα διαρκέσει η πανδημία ή πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να μπορέσουμε να γυρίσουμε στην κανονική μας ζωή.
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να σταθεί σε αυτή την κρίση; read more

Κατάθλιψη

depressionΣτην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες. Η κατάθλιψη διαφέρει από τηνΚλινική Κατάθλιψη η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου.

Στην ψυχιατρική ο όρος κατάθλιψη μπορεί επίσης να έχει αυτή τη σημασία αλλά συνήθως αναφέρεται σε μίαψυχική ασθένεια και ειδικά όταν έχει φτάσει σε επίπεδο υψηλής σοβαρότητας ώστε να χορηγηθεί αυτή η διάγνωση. Η κατάθλιψη αποτελεί το τέταρτο στάδιο του μοντέλου της Κιούμπλερ-Ρος για την αποδοχή τουθανάτου.

Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη συνήθως περιγράφει τον εαυτό του ως λυπημένο, απεγνωσμένο, αποθαρρυμένο και απογοητευμένο.

Περισσότερα…